Ik wil inzicht in mijn klachten 

Je voelde je al tijden somber, leeg en ongelukkig. Je voelde jezelf minderwaardig. Angstgevoelens, boosheid, slecht slapen, jezelf kwijt zijn, je slecht kunnen concentreren, kunnen je het gevoel geven dat je er niet meer toe doet. Toen het echt niet meer ging, durfde je uiteindelijk naar de huisarts te gaan en deze heeft vastgesteld dat je een depressie hebt. Een ernstige, maar veelvoorkomende psychische ziekte. Bijna twintig procent van de volwassenen raakt een keer in zijn of haar leven depressief. Met de huisarts heb je een behandelplan gemaakt, maar ondertussen moet je er maar mee omgaan: leven met een depressie. Hoe doe je dat?

 

Wat is mijn doel? Inzicht krijgen in mijn depressie. 

Klachten als signaal 

Klachten kun je ook zien als signaal. Je lichaam probeert je iets te vertellen. Misschien kun je met een paar kleine veranderingen de klachten al verminderen.

 

Anders denken 

Om gevoelens van angst en stress, boosheid te verlichten kun je je geest trainen met bepaalde gedachteoefeningen, zodat je anders gaat denken over bepaalde situaties. Kijk bijvoorbeeld eens op deze website: < https://www.snelbeterinjevel.nl/ > of bekijk je problemen eens van een andere kant door ‘omdenken’. < https://www.omdenken.nl/inspiratie-en-verhalen >

Misschien zijn de denkoefeningen niet genoeg en moet je toch iets aanpassen aan je manier van leven om klachten te verminderen. Maar wat moet je dan veranderen? Op die vraag kun je helaas alleen zelf een antwoord geven. Iedereen heeft z’n unieke ‘lifestyle’.

 

Ken jezelf 

Als je jezelf goed kent, wordt het al wat makkelijker om je leven goed in te richten. Herken jij jouw gedachten en gevoelens? En weet je in welke situaties deze gevoelens en gedachten naar boven komen? Wat is je reactie?

Begrijp je waarom je zo reageert? Waar komt die reactie vandaan? Is je reactie nuttig? Zodra je jezelf beter leert kennen, wordt het makkelijker om op deze vragen een antwoord te geven. Dat geeft rust en biedt perspectief.

 

Creatieve beeldende therapie en inzicht 

Het fijne aan creatieve therapie is dat je bij de basis begint. Het herkennen van gevoelens en gedachten. Je hoeft ze echt niet mooi onder woorden te brengen. Alles wat jij maakt, vertelt iets over wie jij bent en wat jij belangrijk vindt. Zo komen we erachter wie jij bent en wat bij jou past.

 

Wil je meer weten over creatieve therapie of een afspraak maken? 

Natuurlijk mag jij mij mailen of bellen, mijn telefoonnummer en e-mailadres staan ook op de contactpagina.

 

Als je eerst wat meer over mij wilt weten, kijk dan op deze pagina: 'wie ben ik?'