Ik ben oververmoeid
Bij oververmoeidheid ben je niet alleen continu moe, maar je bent ook meer prikkelbaar, je piekert meer, je bent sneller lichamelijk vermoeid en je hebt weinig motivatie. Ook kun je last hebben van lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en spierpijn.
Hoe ontstaat oververmoeidheid?
Oververmoeidheid kan een symptoom zijn van burn-out of depressie, maar ook van slapeloosheid of lichamelijke klachten. Om lichamelijke klachten uit te sluiten, is het een goed idee om bij vermoeidheid even langs de huisarts te gaan. Er zijn drie factoren die bij oververmoeidheid een rol spelen: de zwaarte van de inspanning, de duur van de inspanning en jouw draagkracht.
Batterij opladen
De boog kan niet altijd gespannen zijn. Dat is een mooi spreekwoord, waaruit blijkt dat je rust moet zoeken na inspanning. Hoeveel spanning je aan kan en hoeveel rust je vervolgens nodig hebt om te herstellen, is voor iedere persoon verschillend.
Opgebrand
Bij extreme vermoeidheid of burn-out is het soms niet meer goed mogelijk om de batterij op te laden. Een korte vakantie of ziekteverlof is dan niet voldoende om je reserves aan te vullen. Door over een langere periode veel rust en ontspanning te zoeken en je levensstijl aan te passen, kom je er weer bovenop.
Wat kan Creatieve Beeldende Therapie betekenen voor jou?
Therapie kan je helpen bij het vinden van rust en het inzicht krijgen in de dingen die je stress opleveren en de dingen die je energie geven. Op een creatieve manier ontdekken wat jou energie geeft.
Wil je meer weten, kijk dan bij: Omgaan met een burn-out