Ik heb een partner met ADHD/Autisme. Hoe ga ik daar goed mee om? 

“Hij is beetje op zichzelf.” En zij is “Alle Dagen Heel Druk”. Was het maar zo simpel! Een partner met ADHD/Autisme heeft natuurlijk fantastische kanten. Daarom ben je op hem of haar gevallen! Maar nu woon je samen, heb je een gezin, en moet je samenwerken. Sommige eigenschappen die bij het Autisme of ADHD horen zijn echt een stuk lastiger om mee om te gaan. Zo lastig, dat je soms niet weet of je nog verder wilt.

 

Een extra kind? 

“Ik moet ook altijd alles vragen” of “Ik moet haar continu aan haar afspraken herinneren”. Soms ontstaat er een rolverdeling waarin de partner zonder ADHD/Autisme de partner met ADHD/Autisme gaat bemoederen. Probeer dit los te laten en je partner gelijkwaardig te behandelen. Hij of zij is een volwassen persoon met bepaalde sterktes en zwaktes. De energie die je kwijt bent aan het bemoederen van je partner, steek je beter in jezelf. Wees lief voor jezelf en verzorg jezelf goed.  

 

Luister je wel? 

Je partner is lichamelijk aanwezig, maar snel in gedachten verzonken of razendsnel afgeleid. Een gesprek komt maar moeilijk van de grond. Tot het gaat over een onderwerp dat vriend/vriendinlief interesseert, dan kletst hij of zij de oren van je hoofd en kom je er niet meer tussen. Vooral als je niet weet dat dit kenmerkend is voor ADHD of Autisme, kan dit gedrag voor veel teleurstelling en boosheid zorgen. Sommige partners ervaren een gemis aan emotionele steun, verliezen zelfvertrouwen en raken soms depressief.

 

Werken aan de relatie en aan jezelf 

Belangrijk is dat beide partners het autisme of ADHD erkennen, accepteren en leren kennen. Zo kan worden geaccepteerd dat het gedrag blijvend is en dat verwachtingen aangepast moeten worden. Als jij wel wat extra emotionele steun kunt gebruiken, kan therapie uitkomst bieden.

 

Wat kan Creatieve Beeldende Therapie voor jou betekenen? 

Via creatieve opdrachten uit je op een veilige manier je gevoelens in beelden. Daarnaast is creatieve therapie een goede manier om spanning los te laten.

 

Wil je meer weten, kijk dan bij: Omgaan met tegenslag