Wat betekent hoogsensitief zijn? 

Hoogsensitiviteit is een aangeboren eigenschap. Vijftien tot twintig procent van alle mensen is hoogsensitief.. Het betekent dat je gevoeliger bent dan andere mensen voor context. Dat zijn de prikkels in je omgeving, zoals geluid en geur, maar ook sociale prikkels, zoals sfeer of onrechtvaardigheid.

Omdat het merendeel van de mensen niet zo gevoelig is, horen mensen met een hoge sensitiviteit vaak van kinds af aan dat ze zich niet zo moeten aanstellen.

 

Hoogsensiviteit (HSP of hoog sensitief persoon) bestaat echt

Sinds het succes van de publicaties van psycholoog Elaine Aron in de jaren ’90 wordt de gevoelige mens ook wel ‘Highly Sensitive Person’ genoemd (HSP). Wetenschappers noemen het liever ‘biologische sensitiviteit voor context’, omdat de naam HSP zo’n vlucht heeft genomen in de zelfhulpindustrie. Publicaties die vertellen over de bovennatuurlijke krachten van HSP’ers moet je met een grote korrel zout nemen, maar de eigenschap zelf bestaat wel degelijk. Dit is ook wetenschappelijk aangetoond. Net als andere aangeboren eigenschappen, bijvoorbeeld introversie of extraversie, heeft hoogsensitief zijn voor- en nadelen.

 

Creatieve therapie 

Meestal ga je in therapie omdat je ergens last van hebt. Als je hoogsensitief bent, maar dit niet weet, kun je bijvoorbeeld last hebben van angstklachten, vermoeidheidsklachten of andere vervelende ongemakken die met stress te maken hebben.

 

Ben je HSP? 

De bedoeling van therapie is dat je jezelf leert kennen en leert omgaan (en blij zijn!) met wie jij bent. Creatieve therapie bereikt dat niet alleen met gesprekken, maar juist met beeldende opdrachten. Je gaat aan de slag en door opdrachten leer je jezelf beter kennen. Misschien ben je HSP, misschien niet. In ieder geval ben jij je unieke jezelf. Jouw leven moet bij jou passen. Door therapie proberen we inzicht te krijgen in wat je voelt, denkt en hoe jij gelukkig kunt zijn. Zelfkennis is macht!

 

Wil je meer weten over creatieve therapie of een afspraak maken? 

Natuurlijk mag jij mij mailen of bellen, mijn telefoonnummer en e-mailadres staan ook op de contactpagina.

 

Als je eerst wat meer over mij wilt weten, kijk dan op deze pagina: ‘Wie ben ik?’