Ik wil niet meer boos zijn 

Nooit meer boos zijn? Dat gaat je niet lukken. Iedereen is weleens boos en boos zijn is gezond. Het maakt wel uit op welke manier je boosheid uit. Zet je het gevoel om in iets constructiefs? Of is jouw boosheid schadelijk voor jezelf en anderen?

Door het lint gaan 

Hoe je reageert op een frustrerende situatie of een kwetsende opmerking, heeft veel te maken met je karakter en met de manier waarop jij geleerd hebt om met woede om te gaan. Werd jouw woede beantwoord met nog meer boosheid? Dan heb je nu misschien eerder de neiging om uit je vel te springen. Wie het hardste schreeuwt, heeft het meest gelijk, toch?

Alles inslikken 

Misschien bevond jij je in een situatie waarin gevoelens als boosheid niet getoond konden of mochten worden. In dat geval heb je frustraties waarschijnlijk vaak in moeten slikken. Woede kan in dat geval aan je gaan vreten. Mensen worden explosief (alles komt er in een keer uit na een kleine tegenslag) of depressief (mijn leven heeft toch geen zin).  

Omgaan met boosheid 

Hoe ga je dan wel gezond met boosheid om? Door het te laten bestaan en je boosheid als signaal te zien. Je hoeft je absoluut niet te schamen voor een boos gevoel. Je kunt je boosheid op een redelijke manier uiten door deze te benoemen. 

Wat kan je bij Creatieve Beeldende Therapie ervaren? 

Natuurlijk is dat makkelijker gezegd dan gedaan als je frustratie emmertje al behoorlijk volgelopen is. Daarom is het soms goed om ook bewust te worden van ‘oude boosheid’ die ervoor zorgt dat het spreekwoordelijke emmertje al wat voller is dan bij anderen. Bijvoorbeeld boosheid uit het verleden die jij nooit gezond hebt kunnen uiten en diep is weggestopt. Tijdens creatieve therapie wordt het soms plotseling helder waarom jij nog weleens uit je vel springt of je frustratie inslikt.

 

Wil je meer weten, kijk dan bij: Omgaan met een depressie