Jijzelf of een familielid is ernstig ziek. Hoe verwerk je dat? 

Een levensbedreigende situatie is één van de ingrijpendste gebeurtenissen in een mensenleven. Voor de zieke, maar ook voor het gezin en familieleden. Als jijzelf of een familielid ernstig ziek is, kun je naast lichamelijke problemen ook te maken krijgen met gevoelens van angst, verdriet, woede, machteloosheid of eenzaamheid.

 

Onzekere gevoelens 

De onzekerheden en angstige gevoelens die de ziekte met zich meebrengt, zijn niet te voorkomen. Wat je wel kunt doen, is proberen meer grip op de situatie te krijgen. Geef bijvoorbeeld aan je omgeving aan wat je belangrijk vindt en wat je wel wilt of niet wilt.

 

Ernstige ziekte in een relatie 

Als je ernstig ziek bent, zullen je familieleden je meestal ondersteunen, maar andersom kan het lastig zijn om iets terug te geven. De relatie tussen man en vrouw verandert zo soms in een relatie tussen verzorger en patiënt. Het is belangrijk om dit weer in balans te brengen door ook de zieke partner de kans te bieden om te geven.

 

 Wat kan Creatieve Beeldende Therapie doen? 

Creatieve therapie is een veilige manier voor iedereen om hun gevoelens te uiten en een plekje te geven. Daarnaast is creatieve therapie een goede manier om spanning los te laten.

 

Wil je meer weten, kijk dan bij: Omgaan met tegenslag.