Wat is een burn-out?

Als je een burn-out hebt, ben je geestelijk en lichamelijk opgebrand. Je hebt nergens meer energie voor. De burn-out zelf komt meestal onverwacht. Je stort helemaal in naar aanleiding van iets kleins.

Aanloop naar de burn-out

Een burn-out is er niet plotseling. Je had al kleine klachten, maar die negeerde je, omdat je je niet wilde aanstellen. Die klachten zijn bijvoorbeeld: neerslachtigheid, concentratieverlies, onzekerheid, een opgejaagd gevoel, vermoeidheid, spierpijn, darmproblemen, schouderpijn en slaapproblemen.

Hoe komt het?

Een burn-out ontstaat wanneer je jarenlang chronische stress hebt ervaren. Dat kan op de werkvloer zijn, bijvoorbeeld wanneer je een te hoge werkdruk ervaart of te weinig waardering. Of wanneer jouw ideeën niet worden gehoord.  Soms is het een combinatie van een slechte sfeer op de werkvloer in combinatie met een slechte sfeer thuis, zodat je nooit kunt ontspannen.

Herstellen

Als je een tijdje goed kunt uitrusten, gaat het misschien al snel weer iets beter. Snel weer voltijd aan het werk dan maar? Bezig zijn is goed, maar als je niets verandert in je leven, heb je grote kans dat je opnieuw opbrandt. Daarom is het erg belangrijk dat je ontdekt wat voor jou de grootste bronnen van stress zijn.

Therapie geeft zelfkennis

Allereerst is het belangrijk dat je je gevoel leert herkennen. Voel je in welke situaties je gestrest bent? Waardoor wordt de stress veroorzaakt? Door gebeurtenissen, door jouw gedachten of door een combinatie van die twee? Therapie kan helpen om gevoelens te herkennen en vragen over jezelf te beantwoorden. Bij creatieve therapie hoef je niet per se te praten, maar krijg je meer zelfinzicht door te doen.

Wil je meer weten over creatieve therapie of een afspraak maken?

Natuurlijk mag jij mij mailen of bellen, mijn telefoonnummer en e-mailadres staan ook op de contactpagina.

 

Als je eerst wat meer over mij wilt weten, kijk dan op deze pagina: 'wie ben ik?'