Ben ik depressief? 

Ben je langer dan twee weken de hele dag somber? Heb je geen zin in de dingen die je normaal gesproken plezier geven? Dan kan het zijn dat je depressief bent. Niets om je voor te schamen. Deze ziekte komt helaas erg veel voor. Bijna 20% van de Nederlanders raakt tijdens zijn of haar leven een periode depressief.

 

Klachten 

Als je depressief bent, heb je, naast somberheid en weinig levenslust, vaak ook een aantal van de volgende klachten: heel veel of heel weinig eten, heel moe zijn, jezelf niet leuk meer vinden, jezelf waardeloos of schuldig voelen, je angstig voelen, jezelf leeg voelen, snel boos zijn, slecht kunnen slapen, jezelf slecht kunnen concentreren, traag denken, hoofdpijn, buikpijn en het gevoel hebben niet meer te willen leven.

 

Hoe komt het? 

Meestal is er een combinatie van oorzaken. Bijvoorbeeld: je hebt veel stress ervaren in je kindertijd en nu overkomt je iets dat erg verdrietig is, of: in jouw familie komt depressie veel voor en nu zijn er grote veranderingen in je leven gaande.

 

Wat kun je doen? 

Allereerst: vertel iemand hoe je je voelt. Dat kunnen je ouders zijn, je echtgenoot, je vrienden, of de huisarts. Je kunt ook anoniem chatten, mailen of bellen met stichtingen als Korrelatie, Sensoor, Depressielijn, of 113. Schaam je niet voor je gevoelens, het is echt belangrijk dat je op tijd hulp vraagt.

 

Tot slot is dit filmpje misschien herkenbaar voor jou als je worstelt met een depressie: Black Dog.

 

Creatieve therapie 

Creatieve therapie kan een aanvulling of vervolg zijn op andere therapievormen. Bij creatieve beeldende therapie staat niet het praten centraal, maar juist het aan de slag gaan. Bezig zijn met beeldende opdrachten biedt afleiding en ontspanning, maar ook inzicht in wat jij nodig hebt om te herstellen. Je kan op een creatieve manier ‘kijken’ naar de oorzaak van je depressieve klachten.

 

Wil je meer weten over creatieve therapie of een afspraak maken? 

Natuurlijk mag jij mij mailen of bellen, mijn telefoonnummer en e-mailadres staan ook op de contactpagina.

Als je eerst wat meer over mij wilt weten, kijk dan op deze pagina: 'Wie ben ik?'