Afscheid nemen en beeldend werken

Na afscheid nemen wordt alles anders.

Of je nou afscheid neemt van een dierbare, een (liefdes) partner, werk, huis of huisdier of dat je lichamelijke functies verliest door een ziekte: je leven ondergaat een verandering.

Ieder mens reageert anders, de één praat over het verlies, de ander vindt dat moeilijk en zwijgt of ondergaat de pijn, het verdriet, het ongeloof, de boosheid en alles wat voorbij komt.

Steun en eigen kracht ervaren

Vaak word je opgevangen en krijg je steun van familie, vrienden, buren en soms zelfs van  instanties. Dat helpt zeker, die kunnen er voor jou zijn. Maar wat als je eigenlijk nog steeds blijft zitten met allerlei vragen? En wat als je praten lastig vindt en je niet de juiste woorden kan vinden? Dan kan dit op den duur blokkades geven.

Dit gebeurt vaak onverwachts, bij een nieuw verlies of juist bij een mooi moment. Zelfs na jaren van een redelijk stabiel leven, kun je het opeens niet meer zien zitten.

Je voelt je down, onzeker, je weet niet meer wat je eigen kracht is, je voelt je angstig, blokkeert bij veel zaken, je trekt je terug, of gaat juist veel weg om maar niet alleen te zijn. Alles kan je dan klein en emotioneel maken, je bent snel geraakt, je wordt verdrietig of juist boos. Waar moet je naar toe met deze gevoelens?

Beeldend werken en regie ervaren

Als beeldend therapeut kan ik je helpen deze gevoelens te accepteren, je bewust maken wat ze betekenen, wat ze je willen zeggen, wat je ermee kan doen.

Maar dan niet door praten, maar door je aan het werk te zetten, je bezig te laten gaan met allerlei materialen, zoals: verf, klei, foto’s en papier.

Bij het beeldend werken kan je weer een stukje regie pakken, door zelf te bepalen wat je maakt en met welke materialen. Want alles wat je maakt doet ertoe.

Het leidt je af van je dagelijkse zorgen, het geeft rust en ontspanning, je krijgt het ’anker’ gevoel van dit kan ik weer zelf. Er naderhand over praten, als je dit wilt, geeft inzicht en steun.

                                                               Een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden

Zo kan je je machteloosheid, je onzekerheid, je twijfels vorm geven, het blijft niet meer in je hoofd zitten. Je gaat merken dat je je door het beeldend werken krachtiger gaat voelen en dat je het onbegrijpelijke van een ziekte of een verlies kan aanvaarden en ermee kan leven.

Ook als je de ziekte hebt ‘overwonnen’ of als het verlies al een tijdje geleden is, kan beeldend werken je helpen je leven weer vorm te geven. Je kan ontdekken wat voor jou een betekenisvol en waardevol leven is. Hoe geef je dit vorm, wat is voor jou belangrijk.

Het gemaakte kan dan een mooie (troost) plaats krijgen in het verwerkingsproces. Het geeft weer wat je overkomen is, maar het geeft ook je veerkracht, je weerbaarheid weer.

 

Mijn ervaring als beeldend therapeut

Mijn ervaring als beeldend therapeut met mensen met ernstige ziektes heb ik opgedaan o.a. als activiteitenbegeleidster in 2 dagcentra voor mensen met een niet aangeboren hersenletsel en in het ToonHermanshuis in Hoogeveen, waar mensen rondom kanker komen.

Nu in mijn eigen praktijk is mijn ervaring dat veel mensen krachtiger zijn dan ze denken. Door de ziekte of het verlies is men het krachtige gevoel kwijtgeraakt en het gevoel van machteloosheid en onzekerheid neemt de overhand. Het werken met creatieve materialen en (eventueel) het praten  naderhand  geeft veel steun, rust en inzicht. Je eigen kracht is dan weer voelbaar en kan ingezet worden om verder te gaan met je leven.

Wil je meer weten maak dan een afspraak en we kunnen kijken wat ik voor jou kan betekenen. Kijk hiervoor op de contactpagina