Ik ben te gevoelig. Wat kan ik doen? 

Heb je weleens gehoord dat je te gevoelig bent? Ben je bijvoorbeeld sneller van slag dan mensen in je omgeving? Trek jij je meer aan van andermans verdriet, of van een slechte sfeer? Ben je sneller bezorgd? Dan hebben mensen je misschien ook weleens gezegd dat je wat ‘harder’ moet worden. Misschien probeer je je gevoelens zoveel mogelijk te verbergen, om maar niet op te vallen.

Niet doen! Jouw gevoeligheid is ook je sterkte, een aangeboren eigenschap. Je hoeft jezelf niet te veranderen, maar je kunt wel beter met je gevoeligheid leren werken.

 

Extra gevoelig 

Misschien ben je zelfs ‘hoogsensitief’ of ‘hooggevoelig’. Helemaal niet gek, want ongeveer één op de vijf personen is gevoeliger dan gemiddeld. De psychotherapeute Elaine Aron is de grondlegger van het begrip ‘Hoogsensitiviteit’. Zij ontdekte dat een kleine minderheid van alle mensen ‘prikkels’ meer intens verwerken. Mensen met een dergelijke, meer gevoelige bedrading dan gemiddeld, noemt zij ‘Highly Sensitive Person’ of ‘HSP’. Het is een karaktereigenschap die zij uitgebreid heeft onderzocht en beschreven.

 

Voordelen van gevoeligheid 

Zo zijn gevoelige mensen of ‘Highly Sensitive Persons’ vaak zeer empathisch. Ze maken zich druk om wat anderen voelen of denken. Ze kunnen andere aanvoelen en hebben zelf ook diepe emoties. Vaak heeft een HSP iets langer de tijd nodig om informatie te verwerken en reageert daarom soms wat langzamer. Oog voor detail, creativiteit en zorgzaamheid zijn een paar hele positieve eigenschappen die met HSP in verband worden gebracht. Ook kunnen HSP erg genieten van kunst, natuur of muziek.

 

Nadelen van gevoeligheid 

Het nadeel van je gevoeligheid is dat je misschien wel sneller last hebt van echte klachten, zoals angst of stress. Die klachten ontstaan, omdat de wereld niet altijd op gevoelige mensen is ingericht. Zo kun je bijvoorbeeld overprikkeld raken in een drukke kantoortuin. Of voel je je onprettig wanneer je onder druk moet presteren.

 

Hoe kan creatieve therapie je helpen? 

Tijdens therapie gaan we vooral onderzoeken hoe jij jezelf kunt zijn. We gaan ervoor zorgen dat jij blij wordt met wie jij bent, inclusief jouw gevoeligheid. We gaan kijken naar de positieve kanten van jouw gevoeligheid en hoe jij die kunt inzetten. Je krijg inzicht in wat je nodig hebt om jezelf te zijn en om te kunnen genieten van jouw speciale talenten. 

 

Wil je meer weten, kijk dan bij: omgaan met hoogsensitiviteit.