Ik heb last van angstgevoelens. Hoe ga ik daar mee om? 

Angst is een normale reactie bij een bedreigende situatie. Je ziet een giftige spin op de muur en je hart klopt in je keel. Als je zeker weet dat de spin weg is, zal de angst weer zakken.

 

Chronische en niet reële angstklachten 

Maar soms is je angstgevoel niet in verhouding met de aanleiding voor de angst. Je kunt bijvoorbeeld wel logisch bedenken dat een vliegreis niet zo gevaarlijk is, maar je lichaam reageert heel overdreven angstig wanneer jij in een vliegtuig zit. Of je angstgevoel blijft veel langer hangen dan nodig is. Je bent bijvoorbeeld bang om ergens te gaan winkelen, omdat je daar een keer bent beroofd. Ten slotte kun je ook last hebben van een onbestemd angstig gevoel dat altijd aanwezig is. Je denkt bijvoorbeeld dat iedereen vroeg of laat bij je weg zal gaan. In deze gevallen belemmert angst een gelukkig leven en is het aan te raden hulp te vragen bij je huisarts.

 

Wat kun je zelf doen? 

Je kunt zelf ook proberen je angstgevoelens wat te verminderen, bijvoorbeeld door je angst eens goed te onderzoeken. Welk gedeelte van jouw angstgevoelens gaat over een echt gevaar (iets wat jou nu bedreigt), welk gedeelte van de angstgevoelens gaat over een schijngevaar (iets wat bijvoorbeeld vroeger gevaarlijk was, maar nu niet meer) en welk gedeelte van de angstgevoelens is angst om jezelf angstig te voelen?

 

Wat kun creatieve beeldende therapie voor jou betekenen? 

Door creatief bezig te zijn kan je (onbewuste) angstgevoelens zichtbaar te maken. Vervolgens kun je beter bepalen met wat voor soort angst je te maken hebt en daarna de juiste aanpak zoeken om met die angst om te gaan.

 

Wil je meer weten, kijk dan bij: Omgaan met een depressie